2010. július 31., szombat

Császárzsemle

Valmelyik reggel nem volt itthon friss kenyér. Ezért gyorsan összedobtunk egy kis házi zsemlét, kiflit, mini kenyeret. Nagyon egyszerű, könnyen gyorsan megvan.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (550-es típusu)
  • 2dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál méz
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás sárgája
  • liszt a kidolgozáshoz
Elkészítése:
A lisztet tálba szitálom. Az élesztőt elkeverem a tejjel és a mézzel. A lisztet a tojásfehérjével és a sóval nagyjából összedolgozom. Belekeverem az élesztős, mézes tejet. 8 percig dagasztom. A tésztát 12 db osztom. Kerek vagy hosszúkás zsemléket formázunk belőle. Tepsibe rakom és 30 percig kelesztem. A tésztákat egyszer vagy többször 1/2 mélyen bevágjuk. A tojássárgáját kevés vízzel elkerem, és megkenem vele a zsemléket. 15-20 persig sütöm 180 °C-on.

Tipp: Mi nem vágtuk be a tetejét, és így is nagyon jó lett, tehát nem kötelező.
         Készítettünk olyat is, hogy kilapítottuk és feltekertük kifli formára.
         A hosszúkás formák olyan mini kenyérre hasonlítottak.

Idei házi készítésű baracklekvárt ettünk hozzá.

Jó étvágyat hozzá! Sok sikert az elkészítéséhez!


Spenótos tészta

Kizsbori blogját szoktam olvasgatni :) Mikor nálunk töltötte el az idejét akkor is volt sok praktikus ötlete. Nála olvastam, hogy mit fonomat ütött össze. Hááát mi is elkészítettük. :) Valóban finom lett. A lányok csak úgy falták :)

Hozzávalók:
  • pene tészta, vagy orsó tészta
  • friss, vagy fagyasztott spenót
  • só, bors, ételízesítő, fokhagyma
  • sajt
Elkészítése:
A tésztát az utasítás szerint kifőzőm. Spenótot felteszem főzni, megízesitem, teszek bele egy kis fokhagymát, kockára vágott sajtot. Mikor a sajt felolvad benne akkor lezárom a gázt alatta. Leszűröm a tésztát, és összekeverem a spenóttal. Reszelt sajtot teszek a tetejére.

Jó étvágyat hozzá! Sok sikert az elkészítéséhez!