2009. június 14., vasárnap

Zablisztes bagel

Ha elfogy a kenyér és gyorsan kell készíteni valamit akkor ilyet szoktunk készíteni. Hamar megvan, és finom is.
Első olvasatra macerásnak tűník, de valóban hamar meg van!
Ennek most nincs luk a közepén, de az igazi bagelnek van. Szóval, amikor meg van formálva lukat kell fúrni a közepébe.
Hozzávalók:
2 dkg élesztő (vagy porélasztő)
2,5 dl víz
1 ek cukor
20 dkg liszt
17,5 dkg zabliszt
1 tojás
szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos vízben felfuttatom, és a liszttel, a cukorral meg a sóval jól összegyúrom. Megkelesztem. Én be szoktam rakni a légkeveréses sűtőbe 50 °C-on. Így hamar megkel. Ha megkel kb. 12 gombócot formálok belőle. persze formálhatunk belőle kisebb hosszúkás formájút is. Míg pihen, addig felteszek egy lábosba vizet, és bemelegítem a sütőt 180 °C-ra (légkeverésest) - gázt 200 °c-ra . Majd a forrásban lévő vízben 1 percig főzzőm, úgy hogy fél percnél megfordítom. Majd vajazott tepsibe rakom őket. A tetejét megkenem a felvert tojással. Szezámmaggal meg lehet szórni. Ez most azért nincsen mert nem mindegyik lány kultíválja a szezámmagot :( 25 percig sütöm. Még melegen el is fogyasszuk. Sokáig eláll zacsiban, és puha is marad.
Jó étvágyat! Sok sikert az elkészítéséhez!